Swedish Media Festival anordnas under Live at Heart

Sveriges enda festival tillägnad beställningsfilm arrangeras av Chimney, Live at Heart och Örebro filmförening: Swedish Media Festival - en filmfestival som vill prisa och uppmärksamma beställningsfilmens hantverk. 

Sverige har under många år saknat en renodlad filmfestival tillägnad beställningsfilmen - film som produceras i syfte att marknadsföra, informera eller sälja åt näringsliv, myndigheter och organisationer. Trots att filmmediet idag är en självklar del av många stora branscher så har det saknats en plattform och en mötesplats för alla de filmarbetare som ägnar sig åt beställningsfilm. 

”Swedish Media Festival är en produkt som kommit av ett hålrum efter att filmfestivalen Guldklappan lades ner för ett drygt decennium sedan. Beställningsfilmsbranschen omsätter idag en stor summa pengar och filmen spelar en stor och viktig roll för näringslivet, det kan ibland vara lätt att förbise och därför vill vi återigen framhålla beställningsfilmen genom Swedish Media festival. ” säger Jan Svensson, tidigare ägare av produktionsbolaget TakeOff AB och en av initiativtagarna till festivalen där han också är juryns ordförande. 


Swedish Media Festival vill återinföra traditionen att utse de bästa beställningsfilmerna i Sverige i ett tiotal olika klasser; rekrytering, turism, produktfilm, informationsfilm, säkerhetsfilm m.fl. samt en särskild specialklass ”Rising star” för produktioner producerade på en eftergymnasial utbildning - vilket ger unga filmare chansen i tävlingen. Av samtliga vinnare inom de olika klasserna kommer även en ensam vinnare få ta emot det prestigefulla Grand SMF Award och få titulera sig Sveriges bästa beställningsfilm. 

"Beställningsfilmen är en stor del av den svenska filmbranschen. Vi tror att vi med den här festivalen kan vara med och höja kvalitén på de filmer som görs." säger Henric Larsson CIO på Chimney Group, som är en del av festivalens jury. 

 

Swedish Film Festival invigs och tävlingen går av stapeln den 31:e augusti på Bio Roxy i Örebro. Festivalen anordnas i samarbete med musik- och filmfestivalen Live at Heart som arrangeras under samma vecka. 

"Det var ett självklart beslut att göra Swedish Media Festival en del av Live at Heart.” säger Åke Lundström, VD på Live at Heart. ”Tävlingen kommer att passa utmärkt in i den kreativa mötesplatsen som idag är Live at Heart. Med det här skapar vi möjligheter till ännu bättre möten mellan deltagare från vårt musik och- filmprogram och övriga gäster från en mängd olika branscher. Nu hoppas vi på att många anmäler sina företag och sina filmer så att vi får många bra möten och en spännande tävling.” avslutar Åke. 

Anmälan

Ansökningarna till Swedish Media Festival inleds i Örebro den 5:e april och pågår till och med 31:a maj. Alla svenska produktionsbolag uppmanas att tillsammans med sina beställare anmäla sina filmer till de olika kategorierna. Tävlingen kommer att gå av stapeln under Live at Heart på torsdagen den 31:e augusti. 

Anmälningsblankett och mer information om tävlingen finns på:
www.liveatheart.se/film

Swedish Media Festival på Facebook:
https://www.facebook.com/swedishmediafestival/