Vinnarna i korfilmstävlingen!

Inne i den fina salen på Scandic hotell korades vinnaren av kortfilmstävlingen som pågått under Live at heart. Filmerna har visats under festivalens dagar på anrika Bio Roxy.
Juryn bestod av kvinnorna Amanda Millen, Ashland Viscosi och Anna Svensson. Den här gången blev det inte bara en - utan två vinnare! Den första var Mathilde Petit med sitt bidrag Age of Reason. I motiveringen stod bl.a. att filmen var rolig, engagerande och har en originell sorts humor. Den andra vinnaren heter Peter Pontikis som tävlade med Boy Razor. Motiveringen löd att på ytan är det en blygsam och anspråkslös historia om en pojkes livshistoria men på riktigt är det en berg och dalbana för publiken då pojkens värld vänds upp och ner.
 

Förutom priserna delades det ut ett hedersomnämnande till Lars Persson för hans kortfilm Radio Amateur, juryn beskriver att filmen är ”superb”.

//Amanda Svanberg

Jade Ell

Stockholmaren Jade Ell med sin saxofnist Sheona Urquhart från Australien är påväg till Heavens door där de ska spela kl 20.00. 

För Jade Ell är det andra gången hon uppträder här på Live at heart, men för Sheona är det första gången. 

- Det ska bli kul att uppträda här men också att få se andra artister spela så vi kan inspireras av dem, säger Sheona Urquhart. 

Jade Ell spelar sin egenskrivna musik, och uppträder oftast själv, men nu samarbetar hon med Sheona. 

- Det är definitvt stämning, vibration i hela Örebro just nu under Live at Heart!

//Amanda Svanberg

Alexander Fejér

Alexander Fejér anländer till hotell Scandic Grand på fredag eftermiddag. På programmet står bland annat en livesänd intervju med SVT.

Alexanders resa till Live at heart började med att han ställde upp i Josef-tävlingen med sin kortfilm Egiden. På den tävlingen vann han Live at heart-priset som innebar att han fick delta på Live at heart. 

- Det var väldigt oväntat, tycker jag. Men roligt! Säger han
Hans film visas på det andra kortfilmspasset på bio Roxy. Alexander har regisserat filmen, manuset fick han från manusförfattaren Malin Börjling. 

- Jag tyckte det var ett väldigt spännande manus som visar tillståndet när människor bara kollar ner i sina telefoner och inte alls reagerar på omgivningen. Och så har vi med den här symboliska ängeln.

Alexander och hans team tyckte det passade bra med den gammalmodiga gestaltningen då de ville se det med nostalgiska ögon även om det är ett budskap om det moderna samhället.

//Amanda Svanberg

The Johnny McCuaig Band (1)

Johnny McCuaig Band spelade på våghustorget på fredag eftermiddag. De har fått väldigt bra respons på alla sina framträdande, så också på detta. Folk gillar vad de gör, med säckpipa och allt. 

På varje spelning lägger de till något nytt, de lär sig vad publiken gillar under varje spelning.
- Det är lite blåsigt att spela utomhus, men roligt. Jag älskar svenska publikens stöd! Säger Johnny McCuaig.

De kan inte säga vilken spelninng som har varit den bästa på Live at heart, utan menar att varje spelning är en ny upplevelse.

//Amanda Svanberg

Folley Tree

Alex Moshe från Folley Tree spelade i Torsdags på Makeriet. Alex sjunger och spelar gitarr i bandet. Dessutom är det hon som skriver deras låtar. 

- Låtarna generellt handlar om mitt perspektiv av livet, om konflikter i Israel, om kärlek, berättar Alex Moshe.

Detta är första gången de spelar utanför Israel. De tycker att de ska bli spännande att se vad den svenska publiken känner för deras musik. Drömmen är att få spela på flera festivaler. Nu är de aktuella med albumet Consulidating.

- Vi skulle verkligen vilja komma tillbaka till Sverige, om ni vill ha oss här, haha! Det här är ett jättefint land, avslutar hon.

//Amanda Svanberg

The Johnny McCuaig Band

Två av medlemmarna, Johnny McCuaig och James Picton från Johnny Mccuaig Band sitter backstage och väntar på att invigningen i konserthuset ska börja. De beskriver sin egen musik som rock n' roll men de är lite ovanliga då de spelar med en säckpipa! James och Johnny växte upp tillsammans i Kanada. De spelade i olika band, James med gitarr och Johnny på säckpipa.

- Jag brukade spela till låtarna som spelades på radion, så jag lärde mig att spela traditonella låtar med säckpipan, berättar Johnny McCuaig.

De blir inspirerade av många olika personer och stilar, men mestadels av klassisk rock. Soundchecken för invigningen gick bra, så de känner sig säkra. De blev inbjudna till Live at heart förra året när Peter var på en kanadensisk musikvecka i Toronto.


- Jag frågade hur man ansökte och gjorde det. Lyckigt nog för oss så accepterade de och nu är vi här! 


Det här är deras första besök i Sverige och än så länge tycker de att det är supertrevligt här. Allra mest ser de fram emot att se hur folk reagerar på säckpipan, eftersom man inte ser det så ofta. Dessutom vill de nätverka och se andra band och lyssna på hur musiken är i europa. Till publiken vill de säga


- Hej Sverige! Gör er redo för rock n' roll på kanadensiskt vis. Det kommer bli kul!"

//Amanda Svanberg

  

Kung Fury

Producenterna av Eleni Young och David Sandberg fick under festivalens öppningskväll ta emot priset filmfoten. Priset fick de för sin film Kung Fury som de finansierat med crowdfunding. Det är ett koncept då folk får betala i förskott för ett projekt de tror på och vill se mer av. 

- Det känns helt sjukt att få ett så här fint pris! Säger David Sandberg som står och håller i det tunga, fotformade priset. 

I slutet av 2013 släppte de sin trailer och den blev viral. 2015 hade de premiär för sin kortfilm. 
Ikväll är första gången för dem på live at heart och de ska bara mingla och kolla på olika uppträdanden.

- Jag tycker det verkar vara en jättemysig festival, säger Eleni Young.

I skrivande stund sitter deras manusförfattare och skriver på manus till en långfilm. Det är inte riktigt planerat när den kommer ut. 

- Det viktigaste är att det blir riktigt bra, så det är ngen stress. 

//Amanda Svanberg 

Dimpker Brothers

Bröderna Adam och Martin Dimpker a.k.a Dimpker Brothers kommer från den lilla staden Hulta och uppträder för andra året i rad på Live at heart. I år får de också låtskrivarstipendiet på festivalen.

- Det är lite speciellt, för vi har ju fått det här stipendiet utan att ha släppt något album. De har kommit och lyssnat på våra liveframträdande.
 
Vi träffar dem backstage i konserthuset innan de ska spela på invigningsgalan för live at heart.
Det är ganska lugnt där, de står och plockar med sina instrument och avbryter sig för intervjun.
De unga killarna har spelat tillsammans i åtta år, men med det här duokonceptet har de endast spelat i 4 år.

 I år ska de spela två egenskrivna låtar och de berättar att de för första gången inte spelar den låt de alltid brukar avsluta med. Det kommer att bli nytt material.

- Det känns fantastiskt att vara här, det känns som om man kommer hem varje gång man kommer hit!

Ännu har de inte blivit nervösa.

- Det känns bara bra att vara här. Allting är så uppstyrt och vi har koll på allting så vi är inte nervösa.

 

//Amanda Svanberg